Kulturskribent och författare som även gör copy och är chefredaktör på APLACE Magazine. Baserad i Stockholm med hjärtat i skogen hos hästarna, i Kalifornien bland Redwoodträden och under alla höga himlar.

”VI BEHÖVER VARA TUNGA OCH STARKA". Nöjesguiden. 15.06.24

Om du inte tar plusmenyn på Donken är du mesig. De skadade applåderas av planen. Herrarna har alltid ett kön i huvudet. Trots att amerikansk fotboll utövats i Sverige sedan sjuttiotalet omskrivs sporten sällan. Nöjesguiden mötte upp Iki Gonzalez Magnusson från Mean Machines för att ändra på det.

I populärkultur förekommer amerikansk fotboll ständigt. Det görs filmer och serier om sporten, och även de som inte har någon som helst aning om hur spelet går till har sett klipp på när Whitney Houston eller Beyoncé sjunger på Superbowl. Inte lika många vet att sporten har utövats på olika håll i Sverige sedan sjuttiotalet. I svenska Superligan spelar nio herrlag och sex damlag. Iki Gonzalez Magnusson började nyligen spela defensive back för de svenska mästarna Stockholm Mean Machines.  

Hur börjar man med amerikansk fotboll?
– Du fyller i en blankett på nätet med frågor om bland annat hur mycket du tar i bänkpress och hur snabbt du springer. Sen får du komma och göra try outs. Jag började i februari kom in ganska sent den här säsongen. Först var jag helt yr och fattade ingenting. Det är skitsvårt att bara fånga bollen. Men alla har varit skitpeppande. Det är inget gullande men det finns alltid pepp och kredd som gör att du vill bli bättre. Det är som att spela i högsta ligan direkt. Man går all in på en gång. 

Hur mycket tid lägger du ner?
– Vi tränar två gånger och har match en gång i veckan. Jag är på gymmet minst tre gånger i veckan. Om du går in i tackling och inte är tränad skadar du dig. Kroppen måste kunna hålla emot.

Det verkar vara fin stämning och respekt i laget och även för motståndarlaget. Ni applåderar de som blir skadade och måste gå av planen till exempel. 

– Verkligen! När vi spelar är det ”kom igen, nu dödar vi dem!” men om någon blir mosad i en tackling ser vi till att kolla att alla är okej. Sen kör vi igen. Det slås av och på. Det jag tycker är grymt med laget och sporten är att det finns stor respekt för alla trots att vi gör saker som potentiellt kan skada varandra. 

Har ni cheerleaders?
– Herrarna har det, men inte damerna. Om vi går till SM-final ska jag tvinga några av mina vänner att vara cheerleaders. 

Jag tänker att sporten har väldigt maskulina konnotationer. Stämmer den bilden?

– Självklart, men jag tänker också att det är viktigt att vi slutar tänka så. Det här är en sport och det är vad vi gör på planen som spelar roll. Men visst, jag kommer från en queerkultur och tänkte att ”jaha, det kommer vara en massa butchflator” Men så är det absolut inte, vilket är jävligt grymt. Vi har en fett go blandning i laget, vi är olika personer med olika uttryck. Vi är här för att vi älskar fotboll och varandra. Det kan jag tycka saknas i queerfeministiska kretsar. Det finns alltid en pekpinne och det är bara de som har skrivit den senaste grymma krönikan som får vara med i gemenskapen. I laget är vi en familj oavsett. 

 Gör machokulturen att många stannar på planen trots smällar? 
– Det finns en hård jargong. Vi brukar säga att någon får ”ont i håret” när de skadar sig. Men när det väl smäller har jag aldrig sett att det skulle vara något alternativ att stanna kvar.

Mycket ni gör känns rituellt: strategin, utrustningen, de tejpade kroppsdelarna. 
– Ja, speciellt innan match när vi hjälper varandra med vårt glam. De där grejerna som egentligen inte fyller någon funktion. Typ rita svarta streck i ansiktet och fixa handduken som vissa har i byxlinningen. Det känns lite som när jag var 14 och gjorde mig i ordning för att gå på disco. 

När jag dansade balett var jag nöjd när tånaglarna blev blåa och föll av. Kan du också känna att det är gött att få skador?
– Ja, för jag vet att jag är där. Som rookie är jag inne och spelar ibland och förra matchen sänkte jag någon för första gången. Det var jävligt skönt. Vissa av de här brudarna är sjukt stora och när de kommer mot en känner man bara att ”shit, antingen skiter jag på mig eller så dör jag”. Och det är skönt att veta att jag överlever. 

Är det roligast att tackla i hög eller själv? 
– Jag tycker det är gött att tackla själv och att det sedan leder till hög. Men det är också kul att köra rakt in i en redan befintlig hög. Förutom när de som är dubbelt så stora som jag också tycker det och jag ligger underst. Då kan jag känna ”men vafan, jag låg ju här?”

Är quarterbacken coolast på riktigt eller bara på film?
– Eloge till quarterbacken men hela laget är väldigt viktigt vilket jag tycker är fint med sporten: vi är 50 brudar i olika storlekar men alla har sin plats. Det är också den första sporten jag har tränat där kroppsidealen är helt annorlunda och schyssta.

Hur är idealen?
– Om du inte tar plusmenyn på Donken är du en mes. Vi behöver vara tunga och starka. Jag och mina kroppstankar mår bra av att känna det. Jag behöver kunna stå emot och då behöver jag fan käka. 

Jag tycker att det är en väldigt sexig sport. 
– Verkligen! Herrarna har alltid ett kön i huvudet. De kan inte ligga i en hög på något annat vis. Det är som att de lever ut någon form av fantasi. 

Mycket klappar på rumpan också. 
– Jo, det är mycket pepp av det slaget, men jag tänker också: vem vill inte slå folk på rumpan i de tighta byxorna?


 Foto: Björn-Eric Abrahamsson

FÖR MIG HAR DET ALLTID VARIT SOM ATT SJUNKA. Nöjesguiden. 2015.

ORANGE IS THE NEW BLACK ÄR INTE LÄNGRE BARA EN RÖST. Nöjesguiden. 15.06.18