Kulturskribent och författare som även gör copy och är chefredaktör på APLACE Magazine. Baserad i Stockholm med hjärtat i skogen hos hästarna, i Kalifornien bland Redwoodträden och under alla höga himlar.

CLAIRE CUNNINGHAM ÄR FANTASTISK. 16.04.14

Claire Cunningham bjuder på en fantastisk föreställning på Dansens hus. Lisa Carlsson ser en Jesusgestalt växa fram på scenen.

Claire Cunningham gråter. I det i övrigt tysta rummet jämrar hon sig; en darrande ton som är både djup och klar. En tunn strimma ljus faller över kroppen. Hon står intryckt i ett hörn på Dansens hus lilla scen, med ryggen mot oss, som om hon var längst bort i en mycket smal korridor.

Jag tänker på en av gångarna i Judiska Museet i Berlin. De olika gångarna, eller axlarna, representerar olika delar av den judiska erfarenheten i Tyskland. Förintelseaxeln är mycket mörk och klaustrofobisk. Att mina tankar förs dit är ingen slump. Det finns en koppling till nazismen. Claire Cunninghams inspiration för den inledande sekvensen i hennes performance "Give me a reason to live" är hämtad från Aktion T4, Adolf Hitlerseutanasiprogram där funktionsvarierade systematiskt mördades.

Cunningham är en fågel

Cunningham själv är rörelsehindrad och hennes kryckor är grunden i hennes uttryck. Rörelserna är sprungna ur funktion. När hon rör sig bort från hörnet, ut i rummet, är kryckorna en förlängning av hennes kropp. Hon rör sig ryckigt. Hon är en fågel med brutna vingar som sedan stillnar. Hon kräver tid och koreografin speglar kampen som de kroppar som bryter normer tvingas att föra, vare sig de vill eller inte.

Även Hieronymus Boschs konst har varit en inspirationskälla, bland annat hans skisser på funktionsvarierade kroppar. I en sekvens står hon nästan helt stilla framför oss, utan kryckor. Det enda som hörs är hur hennes andetag intensifieras. Hon tvingar oss att möta hennes blick och verket frågar oss, vilka kroppar är önskvärda i vårt samhälle? Vilka kroppar hör hemma och vilka stängs ute och bemöts med våld?

"Som Jesus"

Kopplingen till Bosch blir som tydligast i slutet då hon med hjälp av kryckorna befinner sig upptryckt mot väggen. Då ser vi honom tydligt, den hånade Kristus på korset. Cunningham sjunger strofer ur Bachs "Kom stilla död" och hennes klassiskt skolade röst går rakt in i bröstet. Hon hänger mot väggen som om hon spikats upp.

Hon är fantastisk och ljuset faller över henne som över Jesus.

ZOOLANDERS AVSLUTNING PÅ VALENTINOS VISNING I PARIS - ETT GENIDRAG. Nöjesguiden. 15.03.11

ETT STENHÅRT OCH KUNGLIGT TJEJGÄNG. Expressen Kultur. 16.04.12