Kulturskribent och författare som även gör copy och är chefredaktör på APLACE Magazine. Baserad i Stockholm med hjärtat i skogen hos hästarna, i Kalifornien bland Redwoodträden och under alla höga himlar.

BEFRIELSEN ÄR NÄRA. Expressen Kultur. 14.09.12

Lisa Carlsson gläds åt gränsöverskridande damer.

- Vid det här stadiet i mitt liv är jag mer intresserad av luften vid havet och känslan av frihet inom mig, säger 93-åriga Ilona Royce Smithkin där hon sitter på en strand i Provincetown längst ut på Cape Cod. Smithkin är en av kvinnorna som ofta porträtteras på streetstyle-bloggen "Advanced style".

Ari Seth Cohen, som har drivit bloggen sedan 2008, hoppade på trenden att fotografera människor i snygga outfits på gatan - men till skillnad från de flesta andra trendjagande gatufotografer tar han bara bilder av betydligt äldre kvinnor. Bloggen blev snabbt populär och har nu blivit en dokumentär i regi av Lina Plioplyte.

Filmen, som har svensk voddpremiär i dagarna, visar fragment ur några av dessa åldrande skönheters vardag och låter dem berätta om sina liv.

 Advanced style-kvinnorna tar plats. I avancerat formgivna hattar, färgsprakande dun, stora tunga smycken i plast och trä eller enkla svarta draperingar äger de New Yorks gator. De strålar av befriande faboulessness.

- Jag ville aldrig se ung ut, jag ville bara se fantastisk ut, säger 80 år gamla Joyce Carpati.

En annan konstaterar att många män har svårt för kvinnor som är för mycket. Att de är rädda för kvinnor som kräver uppmärksamhet. Men vad spelar det för roll?

Framför allt är "Advanced style" - både filmen och bloggen - ett bevis för att stil inte behöver handla om ekonomi. Performancekonstnären Deborah Rapaport gör till exempel fantastiskt färgglada armband av toalettpappersrullar och när ovan nämnda Smithkin inte kunde hitta lösögonfransar i den perfekta nyansen knåpade hon ihop egna av sitt morotsröda hår. Så långa att det förmodligen är problematiskt att röra sig i motvind.

 Men hon är vansinnigt vacker när hon blinkar långsamt och hon älskar sig själv.

"Advanced style" ger ett välbehövligt perspektiv på vår kulturs besatthet av ungdom - och vår extremt snäva bild av vad som är vackert. Här är skönhet linjerna i ansiktet som berättar om varje erfarenhet. Det är minst sagt befriande.

 

GRUPPEN RÖR SIG PÅ GÖTEBORGSOPERAN. Recension, Expressen Kultur. 15.12.15

BREV FÅN KOLONIEN. Expressen Kultur. 14.07.23